Betulin
Betulin je krystalická organická látka objevená T.E.Lovitzem v bříze a také je obsažena v březovém dehtu.
Betulin: vzorce C30H50O2 je bez zápachu, schopný sublimace v krystalech; teplota tání 258 ° (podle Gaussmanna); ve vodě je nerozpustný, ale poměrně dobře rozpustný ve vroucím alkoholu, etheru, chloroformu a benzenu.
Je to bílá pryskyřičná látka, která vyplňuje dutiny buněk kůry břízy a tím jí dává bílou barvu. Jako součást březové kůry je betulin nezbytný k ochraně dřeviny před škodlivými faktory životního prostředí: slunečním zářením, bakteriemi, houbami, viry a hmyzem.
Extrakt z březové kůry z BetulaFarm je krémově zbarvený prášek s mírným příjemným zápachem, chuť je slabá, příjemná, hořká. Obsah betulinu v extraktu je vyšší než 90%.
Doporučení k použití
Březová kůra extrakt (betulin) pro použití v potravinářském průmyslu k obohacení potravin, jako složka při výrobě biologicky aktivních přísad do potravin, stejně jako suroviny při výrobě kosmetických přípravků.
Extrakt z březové kůry (betulin) není rozpustný vodou, ale může být rozpuštěn v alkoholech a tucích. Na základě těchto vlastností může být betulin zaveden do produktů jedním z následujících způsobů:
- ve formě prášku – přímo betulinu v pevné fázi;
- jako směs suchých složek (například jako směs betulinu s moukou v obohacování pekařských výrobků);
- ve formě tukové suspenze (například jako směs betulinu s mléčným tukem při obohacování mléčných výrobků – mléka, kefír, tvaroh);
- ve formě směsi vypočteného množství betulinu s konečným produktem (například s tvarohem, rostlinným olejem);
- ve formě suspenze v produktu obsahujícím alkohol.