Zdraví
Strava ovlivňuje naše zdaví. Jak se správně stravovat a posílit svou imunitu?
Jak strava ovlivňuje naše zdraví
Posilte svůj imunitní systém správnou stravou
Čas na jídlo by měl být příjemným zastavením v hektickém dni, při kterém načerpáme kromě živin i sílu, kdy je proud myšlenek odveden od práce a starostí ke společenské konverzaci či utřídění si vlastních myšlenek.
Neradi si připouštíme, že složení naší stravy není ideální a ještě méně dbáme na to, že by to mohlo poznamenat naše zdraví. Vyhledáváme stravu, jejíž konzumace nám nezabere mnoho času, kterého se nám v dnešní době často nedostává. Činíme tak na úkor našeho těla i naší psychiky.
Mnohdy si to bohužel uvědomíme až v okamžiku, kdy onemocníme. Na změnu však ani v tomto případě není pozdě.
V ideálním případě by změna měla být v celém rozsahu způsobu stavování, což zahrnuje nákup i přípravu jídla a výše zmíněné časové možnosti, tj. mít čas na to si lepší stravu opatřit. Tato změna by měla být trvalá, ale zlepšení zdravotního stavu se postupně projeví i tím, že do stravy zařadíme alespoň některou z potravin, které pomáhají posilovat imunitu a zároveň vám chutnají.
Jakkoliv je tento přerod náročný, věřte, že mnohem náročnější je žít s následky špatné životosprávy, ať se jedná o závažná onemocnění či problémy s trávením, migrény či nespavost.
Dali jsme proto pro vás dohromady seznam 10 potravin, které by se měly zejména v zimních měsících stát součástí vašeho jídelníčku.
Vyzkoušejte a posuďte sami po 3 – 4 týdnech, jak tyto potraviny významnou měrou ovlivnily to, jak se cítíte. Měli byste být odolnější i proti virovým infekcím, jejichž výskyt vrcholí právě zimním období.
1. Citrusové plody – citrony, grapefruity, mandarinky, pomeranče, pomela, klementinky a limetky
Většina lidí začne brát vitamín C až poté, co se nachladili. Vitamín C je prospěšný tím, že pomáhá budovat imunitní systém. Předpokládá se, že zvyšuje produkci bílých krvinek. Ty jsou klíčové v boji proti infekcím.
Protože vaše tělo vitamín C neprodukuje ani neuchovává, potřebujete denně přísun vitamínu C. Téměř všechny citrusové plody mají vysoký obsah vitamínu C.

Photo by Lauren Mancke on Unsplash

3. Brokolice
Brokolice je plná vitamínů a minerálů: vitamínů A, C a E, jakož i mnoha dalších antioxidantů a obsahuje mnoho vlákniny.
Je tak jednou z nejzdravějších druhů zeleniny, kteroý si můžete dát na stůl. Živiny se však varem ničí – tepelně ji proto upravujte co nejméně.
4. Česnek
Česnek se nachází téměř ve všech kuchyních na světě. Dodává jídlu pikantnost a je zdraví prospěšný. Již rané civilizace znaly prospěšnost česneku v boji proti infekcím.
Česnek přispívá ke snížení krevního tlaku a zpomaluje kornatění tepen. Podle všeho vlastnosti česneku zvyšující imunitu pocházejí z silné koncentrace sloučenin obsahujících síru – alicinu, který má mimo jiné antibiotický účinek.
2. Červené papriky – červená paprika, kápie
Pokud si myslíte, že citrusové plody mají nejvíce vitamínu C z ovoce nebo zeleniny, mýlíte se: červená paprika obsahuje dvakrát tolik vitamínu C než citrus o stejné hmotnosti. Kromě toho jsou papriky bohatým zdrojem beta karotenu.
Kromě posílení imunitního systému pomáhá vitamin C pomoci udržovat zdravou pokožku, beta karoten pak pomáhá udržovat vaše oči v dobré kondici a je důležitý pro vaši kůži.

Photo by Annie Spratt on Unsplash
5. Zázvor
Zázvor je další populární potravinou, po které mnozí sahají, když onemocní. Zázvor má schopnost zmírnit zánět, což pomáhá při bolesti v krku a dalších zánětlivých onemocněních. Zázvor mimo jiné dokáže odstraňovat nevolnost.
6. Drůbež – kuřata, slepice, krůty, husy, kachny
Když jste nemocní, je kuřecí polévka více než jen dobré jídlo s placebo efektem. Cítíte se po něm lépe, silnější. Pomáhá mírnit příznaky nachlazení a leckdy, když se necítíte dobře, na poslední chvíli zachrání před onemocněním.
Drůbež, jako je kuře a krůta, má vysoký obsah vitamínu B-6. Vitamin B-6 je důležitým hráčem v mnoha chemických reakcích, které se dějí v těle. Je také nezbytný pro tvorbu nových a zdravých červených krvinek. Vývar obsahuje také želatinu, chondroitin a další živiny užitečné pro léčbu střev a imunitu.
7. Jogurt
Dejte přednost jogurtům, které mají na štítku vytištěny „živé a aktivní kultury“, například řeckému jogurtu. Tyto kultury stimulují váš imunitní systém a pomáhají tak v boji proti nemocem. Oslazením obyčejného jogurtu medem a přidáním nakrájeného ovoce získáte lahodnou a funkční svačinu.
Jogurt může být také skvělým zdrojem vitamínu D, zejména plnotučný. Vitamin D pomáhá regulovat imunitní systém a předpokládá se, že zvyšuje přirozenou obranyschopnost našeho těla proti nemocem.

8. Borůvky
Borůvky obsahují typ flavonoidu zvaného antokyanin, který má antioxidační vlastnosti posilující imunitní systém člověka. Flavonoidy hrají zásadní roli v imunitním obranném systému dýchacích cest.
Vědci zjistili, že lidé, kteří jedli potraviny bohaté na flavonoidy, měli méně infekcí horních cest dýchacích nebo nachlazení než ti, kteří jedli odlišně.
9. Kurkuma
Kurkuma je žluté koření, které mnoho lidí používá při vaření, zejména jako součást kořenící směsi pro indickou kuchyni – „kari“. Rovněž se vyskytuje v některých alternativních lécích.
Konzumace kurkumy může zlepšit imunitní reakci člověka. To je způsobeno vlastnostmi kurkuminu – antioxidačními a protizánětlivými účinky.
10. Ryby bohaté na rybí tuk
Losos, tuňák, makrela, sardinky, ale i kapr a další mastné ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Dlouhodobý příjem omega-3 mastných kyselin snižuje riziko revmatoidní artritidy, což je chronický autoimunitní stav, ke kterému dochází, když imunitní systém omylem napadne zdravou část těla.
Nezapomínejte však, že kromě příjmu stravy bohaté na vitamín C, ostatní vitamíny a důležité minerály, je v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění potřeba pokud možno nekouřit a alkohol konzumovat pouze příležitostně a střídmě!
V případě, že si jste vědomi nedostatečného příjmu vitamínů a minerálů, je dobré doplnit chybějící živiny formou potravinových doplňků. Celá řada doplňků stravy je cílena právě na posílení imunity, očistu jater či regeneraci.
Kromě toho, i v tomto ročním období je vhodné provozovat pravidelně pohybovou aktivitu. Ať už se jedná o chůzi místo použití dopravního prostředku, vystoupání schodů místo jízdy výtahem přímo o cílenou aktivitu – turistický výšlap, běh, kolektivní sport, návštěvu posilovny či lekcí cvičení, plavání a podobně. Velmi vhodným způsobem, jak učinit své tělo odolnějším, je rovněž saunování a otužování, kterému se budeme věnovat v pokračování tohoto článku.
V souvislostí s počínající epidemií chřipky v ČR budeme postupně na našich webových stránkách publikovat články na téma účinná prevence proti onemocněním.
Věříme, že zde naleznete řadu praktických rad, jak posílit imunitu a zvýšit odolnost proti infekcím.
Zanechte nám vzkaz
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.